Bismillahirrahmanirrahim..

Life ends when you stop Dreaming, Hope ends when you stop Believing, Love ends when you stop Caring, Friendship ends when you stop Sharing.

Monday, March 1, 2010

Ikan Patin Masak Tempoyak



Banyak resepi ni kalu search kat internet, tapi yang nie mungkin ada kelainannya..

1 kg ikan patin
8-10 bj cili padi
5 sb tempoyak
5-6 ulas bawang merah
2 ketul kunyit
1 kuntum bunga kantan dibelah 2 @ 4
1 genggam daun kesum


1. ikan patin dibersihkan, direndam dengan air asam jawa 1/2- 1 jam
2. bersih kembali ikan dan rebus dengan air sehingga 3/4 masak ( agak-agak dah nak masak tapi belum masak betul2). toskan ikan dan buang air rebusan tadi
3. cili padi, bawang, kunyit dan tempoyak dikisar dengan 1 cawan air.
4. masukkan ke dalam periuk bahan-bahan yang dikisar tadi dan 1 liter air, rebus sehingga menggelegak
5.masukkan ikan dan bunga kantan
6. garam, sedikit gula dan serbuk perisa (jika kurang masam masukkan sekeping asam keping)
7. masukkan daun kesum
8. biar dalam 3 minit sebelum api dapur ditutup.

Biasanya resepi yang asal tak ada bawang, tapi bawang di sini untuk lebih memekatkan kuah..

No comments:

Post a Comment